Close

Subsidie schilderen rijksmonument

Bent u de gelukkige en trotse eigenaar van een rijksmonument? Dan begrijpt u natuurlijk als geen ander dat er ook nadelen aan het bezit van zo een mooi gebouw zitten. Het onderhoud ervan is vaak behoorlijk prijzig en dat kan nog wel eens voor achterstallig onderhoud zorgen. Dat is vooral in gevallen wanneer het rijksmonumenten betreft die in eerste instantie niet bedoeld zijn als woning. De prioriteit om deze gebouwen in perfecte staat te houden is vaak lager, dan het geval is bij woningen. Maar het is uiteraard wel van het grootste belang om een rijksmonument niet te verwaarlozen. Om te voorkomen dat rijksmonumenten niet goed worden onderhouden kunt u een subsidie op het schilderen van het rijksmonument krijgen.

Wanneer kunt u deze subsidie krijgen?

In het geval uw rijksmonument in eerste instantie niet bedoeld is als woning, dan maakt u mogelijk kans op een subsidie op het schilderen van het monument. Deze subsidie wordt een instandhoudingssubsidie genoemd en is bedoeld om planmatig onderhoud aan rijksmonumenten te stimuleren. Het Rijk wilt u in de kosten die nodig zijn voor dit onderhoud tegemoet komen, maar de subsidie is slechts bedoeld voor regulier onderhoud. Bijvoorbeeld het schilderwerk valt onder dit onderhoud. Daar kunt u dus mogelijk subsidie op krijgen. Daarvoor moet u de instandhoudingssubsidie aanvragen.

Het instandhoudingsplan

Omdat het om planmatig onderhoud dient te gaan als u de subsidie op het schilderen van een rijksmonument wilt ontvangen, moet u als eigenaar een plan voor zes jaar opstellen. Daarbij hoort ook een begrotingsmodel te zitten. Aan dit model worden wel enige eisen gesteld waar u aan moet voldoen. Hoe u dit voorstel kunt doen en of u in aanmerking komt voor de subsidie kunt u vinden op CultureelErfgoed.nl. Deze subsidie houdt het benodigde onderhoud in grotere mate betaalbaar.

Schildersbedrijven vergelijken?

Benader schildersbedrijven uit uw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor uw klus. Gratis en vrijblijvend.